Black Watch Trail

In voetsporen Canadese bevrijders

De Atletiekvereniging Holten en de Holtense Wielervereniging vinden dat de 70e Bevrijdingsdag extra aandacht verdient. Beide verenigingen hebben daarom besloten in mei 2015 het bevrijdingsvuur in Bayeux, Normandië, op te halen om het vervolgens gezamenlijk in estafettevorm naar Holten te brengen. De ruim 800 kilometer lange onderneming draagt de naam ‘The Black Watch Trail’, genoemd naar het Canadese Black Watch bataljon dat Holten heeft bevrijd. De tocht is geïnspireerd op de laatste periode van het leven van een jonge Canadese soldaat, Maurice Willis Collins. Hij was ingedeeld bij het Black Watch bataljon en kwam in 1944 op de stranden van Normandië aan om ons te bevrijden van de Duitse bezetting. Bij de bevrijding van Holten is hij tijdens gevechten in de Beuseberg gesneuveld. Later is vanuit Canada het logboek van de Black Watch opgestuurd, zodat we een beeld hebben wat onze bevrijders hebben meegemaakt in hun tocht van Normandië naar Holten.

Wat gaan we doen?

De trail in mei 2015 zal zoveel mogelijk de route van de Black Watch proberen te volgen, memorabele plekken bezoeken en stilstaan bij de gebeurtenissen van 70 jaar geleden. Het programma is nog volop in ontwikkeling. Zaterdag 2 mei willen we in de vroege ochtend vanuit Holten naar Normandië vertrekken. ’s Avonds om 20.00 uur wordt het bevrijdingsvuur bij het bevrijdingsmonument in Bayeux in ontvangst genomen. Zondagmorgen 3 mei om 09.00 uur gaan we van start. Eerst langs Juno Beach, het landingsstrand van de Black Watch. In estafettevorm, dag en nacht, afwisselend 9 kilometer hardlopen en 72 kilometer fietsen, wordt vanuit Frankrijk koers gezet richting Holten. Het wordt beslist geen luxe tripje. Het krijgt eerder een ‘spartaans’ karakter.

Wie kan er meedoen?

Een afvaardiging van leden van zowel AV Holten als WV Holten. We hebben minimaal 24 sporters nodig; 12 hardlopers en 12 fietsers. Leden kunnen op de nieuwsbrief lezen hoe ze kunnen meedoen.

Op dinsdag 5 mei om 10.00 uur verwachten we gezamenlijk op Smidsbelt te arriveren om het bevrijdingsvuur te ontsteken.

Communicatie

Voor deze gelegenheid is een logo ontworpen. Dit logo is aangeboden door Reclamemakers Holten. Ook zal Reclamemakers in nauwe samenwerking met de werkgroep een website ontwikkelen, waar je straks meer informatie kunt vinden.

logo black

 

 

 

werkgroep

 

 

 

 

 

 

 

Werkgroep Black Watch Trail (Tonnie Ruiterkamp, Dini Arfman, Gerrit Nijland, Jan Scheperman, Ingrid van Thiel, Hans Stam, Anton Bronsvoort)